Επέτειος των 80 χρόνων του Έλληνα διακεκριμένου συνθέτη Γιώργου Κουρουπού

30 Δεκεμβρίου, 2022

Στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων του Έλληνα διακεκριμένου συνθέτη Γιώργου Κουρουπού και εν όψη της δεκαετούς επίσημης λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη παρουσιάστηκε το παραμύθι “Η Συνέλευση των Ζώων” σε μουσική Γιώργου Κουρουπού και στίχους του Περικλή Κοροβέση στο Δημαρχείο Πανοράματος. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο συνθέτης έλαβε την τιμητική διάκριση Composer in Residence στο Δημοτικό Ωδείο για το έτος 2022 και η απονομή έγινε από τον Δήμαρχο μας και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος στηρίζει με κάθε τρόπο εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού.

Το μουσικολογοτεχνικό αριστούργημα, “Η Συνέλευση των Ζώων” συνδύασε με τρόπο περίφημο και ευφυή τα τόσο ανθρώπινα λόγια του αείμνηστου Περικλή Κοροβέση, ενός αγωνιστή με ανθρωπιστικά ιδεώδη τα οποία αποτύπωσε στο σπουδαίο λογοτεχνικό και ποιητικό του έργο, με την εξαίσια μουσική του Γιώργου Κουρουπού, ενός από τους πλέον σημαντικούς και αναγνωρισμένους συνθέτες της γενιάς του με παγκόσμια φήμη και προσφορά και έργο που ξεπερνά τα στενά σύνορα της πατρίδας μας και καθίσταται οικουμενικό. Το παραμύθι αυτό αποτυπώνει την αγωνιώδη αναζήτηση αρχηγού από τα ζώα της ζούγκλας και την δημιουργία του ίδιου του ανθρώπου και αναζητά τις απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και φύσης.

Αυτό το τόσο ανθρώπινο και συνάμα πολιτικοποιημένο έργο, μελοποίησε με τρόπο θαυμαστό ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Κουρουπός τον οποίο είχαμε τη χαρά και τιμή να έχουμε κοντά μας όπως και την εξαίρετη Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία προλόγισε το παραμύθι. Με το όραμα και τη δημιουργία τους, μας έδωσαν μια άλλη πιο αισιόδοξη οπτική για τη ζωή και την ηθική.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την καλλιτεχνική διευθύντρια του δημοτικού μας ωδείου, Ερατώ Αλακιοζίδου για τη σκληρή δουλειά, την υπομονή και την επιμονή της; χωρίς την Ερατώ, η συναυλία αυτή δε θα είχε πραγματοποιηθεί.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος. Επίσης η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πανοράματος, Χριστίνα Χατζηφιλιππίδου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Ανατολή Κωνσταντινίδου και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Δόμησης και Βιώσιμης Οικιστικής Ανάπτυξης, Αστέριος Κισκίνης και η καλλιτεχνική και γενική διευθύντρια του International Rhodes Festival, Πηνελόπη Σερδάρη.

epetios-sintheti02

vickykanellou