77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

9 Σεπτεμβρίου, 2021

77 χρόνια πριν Γερμανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στα μωρά, στα παιδιά, στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους του Χορτιάτη ενώ οι άντρες βρίσκονταν στα χωράφια. Οι Ναζί του Σούμπερτ βασάνισαν, βίασαν, σκότωσαν και έκαψαν 149 συμπατριώτες μας. Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας, μια τεράστια πληγή, η οποία δεν επουλώθηκε, δεν έκλεισε ποτέ οριστικά.
Διεθνώς παρατηρείται η τάση να εμπλουτίζονται τα βιβλία της ιστορίας με σημαντικές σελίδες της τοπικής ιστορίας; αυτό είναι μια ανάγκη την οποία αποδέχεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα των ιστορικών. Οι εκδηλώσεις μνήμης συνοδεύονται από το δίκαιο αίτημα να συμπεριληφθεί το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στα βιβλία της Ιστορίας ως ελάχιστη απόδοση τιμής στα θύματα αλλά και ως βήμα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης; είναι μια υπόθεση για την οποία δίνει μεγάλο αγώνα ο Δήμαρχός μας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

77-xronia-olokautoma-xortiati-03
Η 1η φωτογραφία είναι από τον την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Τόπο του Μαρτυρίου στο Φούρνο Γκουραμάνη.
Η 2η από την μετάβαση με πομπή στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος παρουσία του Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη και Προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, του Υφυπουργού Εσωτερικών, Σταύρου Καλαφάτη και των βουλευτών, Θεόδωρου Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη.
Η 3η είναι στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος μετά το πέρας της τελετής μαζί με τον Δήμαρχό μας, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον Πρόεδρο ΔΣ του Δήμου μας και Πρόεδρο ΦΟΣΔΑ, Μιχάλη Γεράνη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου μας, Χρήστο Κοπατσάρη, τον τελετάρχη Σωτήρη Γκουραμάνη και τους συνεργάτες μου στο Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης για τα 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Προιστάμενο του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού Θωμά Γεωργακάκη, την Αναπλ. Προισταμένη, Μαρία Σούμπαση, τη Μαρία Μούρτζιου και την Αμαλία Παυλίδου γιατί με φόντο την πανδημία (και τις προκλήσεις της) και σε κλίμα συγκίνησης κάνανε τα δύσκολα εύκολα.

77-xronia-olokautoma-xortiati-02

vickykanellou