Βυζαντινό Δράμα «Ρωμανού του Μελωδού – Παθών Οίκοι»

31 Μαρτίου, 2023

Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα….Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Α.Π., Βίκυ Κανέλλου σας προσκαλούν την Τετάρτη, 5 Απριλίου και ώρα, 8μμ στο Πέτρινο Πολιτιστικό στην Πυλαία στο Βυζαντινό Δράμα «Ρωμανού του Μελωδού – Παθών Οίκοι».
Αυτό το έργο είναι για ηθοποιούς, τραγουδιστές και μικρή ορχήστρα Βυζαντινών οργάνων, βασισμένο στους ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού.
Στους ύμνους, που ο Ρωμανός Μελωδός αφιερώνει στα Πάθη του Χριστού, εμπνέεται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια και εστερνίζεται την άποψη, ότι ολη η διαδικασία των Παθών δεν είναι παρά η απαραίτητη προυπόθεση για την κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Εκεί σαν «Ακρίτας», ο Χριστός δίνει μάχη με τον Άδη, τον νικά και αρχίζει η «αέναος έξοδος».
Η μουσική του έργου αποτελείται από μέρη πρωτότυπης μουσικής και από μέρη που είναι ορχηστρική και φωνητική απόδοση Βυζαντινών ύμνων.
Τα μουσικά μέρη αποδίδει μικρή ορχήστρα αποτελούμενη από ανακατασκευασμένα βυζαντινά και παραδοσιακά όργανα (βυζαντινές λύρες, βυζαντινές βιόλες, βυζαντινά λαούτα, ψαλτήρια).
Η έρευνα, τα κείμενα, η μουσική, η ενορχήστρωση των ύμνων είναι του Χρήστου Στανίση.
Ορχήστρα Βυζαντινών οργάνων – Χρήστος Δανάς (Βυζαντινή Βιόλα), Κωνσταντίνα Σαρατζή (κεμανέ Καππαδοκίας), Παντελής Τερεζάκης (μέγα λύρα), Μιχάλης Αναστασίου (έγχορδα νυκτά), Μελίνα Μπιτζίδου (έγχορδο κρουστό), Νίκη Ξυλούρη (κρουστά, μέγα λύρα).
Τους ύμνους ερμηνεύουν η Νίκη Ξυλούρη, ο Μιχάλης Αναστασίου και ο Παντελής Τερεζάκης.
Τους ρόλους αποδίδουν οι ηθοποιοί των θεατρικών εργαστηρίων της Κ.Ε.Π.Α.Π., Φέμη Κουκαρούδη, Νίκος Καντζαρτζόγλου, Ηλίας Μποέμ, Γιάννης Βαϊτσούδης και τον συντονισμό των ηθοποιών έχει αναλάβει η Νεφέλη Ανθοπούλου.

vickykanellou