Χοροθεατρική παράσταση «Το Τελευταίο Βαγόνι»

11 Ιανουαρίου, 2023

Πρώτη φορά σε χοροθεατρική παράσταση με πήγε η μητέρα μου όταν ήμουν 5 ετών και έχω ακόμη ζωντανές εικόνες από εκείνη την ξεχωριστή εμπειρία; τη σκηνή, το έργο, τους χορευτές. (Μέναμε τότε στη Γερμανία και λίγο πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, η μητέρα μου και εγώ πήγαμε στην Όπερα του Βερολίνου ενώ ο πατέρας μου έκανε βόλτες με το αυτοκίνητο τα μικρότερα αδέρφια μου). Αυτή η ανάμνηση μου έρχεται πάντα στο μυαλό όταν βλέπω γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο Μέγαρο, στο Θέατρο, στην Όπερα…
Ευχαριστώ πολύ τους γονείς των μαθητών του Δημοτικού μας Ωδείου που συνόδεψαν τα παιδιά τους (και παιδιά μας) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί τη χοροθεατρική παράσταση «Το Τελευταίο Βαγόνι».
Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο του «Θεσσαλονίκης Δρώμενα», Παναγιώτη Καγιά για την ευγενική χορηγία των εισιτηρίων της παράστασης.
Σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής ταξιδέψαμε στο χώρο και στο χρόνο με 340 χορευτές, 20 χορογραφίες, 15 σχολές χορού και 2 ηθοποιούς. Μια ιστορία σταθμός της Θεσσαλονίκης που πρέπει να τη θυμόμαστε για να μη συμβεί ποτέ ξανά.

to-teleutaio-vagoni-02
Το έργο αν και απαρτιζόταν στο σύνολό του από ερασιτέχνες χορευτές (στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά 10-16 ετών) δε θύμιζε σε τίποτα μια ερασιτεχνική παραγωγή. Σκοπίμως σκηνοθετήθηκε έτσι καθώς οι χορογραφίες μιλούσαν απευθείας στην ψυχή του κάθε θεατή με ωμότητα και αμεσότητα.
Οι χορογραφίες προκάλεσαν έντονα συναισθήματα σε όλους εμάς… νοσταλγία για την εποχή πριν τον πόλεμο αλλά και τρόμου και λύπης για το ολοκαύτωμα.
Η τέχνη του χορού απέδειξε για άλλη μία φορά ότι μπορεί να φωνάξει δυνατά την κάθε λέξη και να γίνει η φωνή της ψυχής ιδιαίτερα σε στιγμές που τα λόγια στερεύουν.
Σύλληψη ιδέας, μουσική επιμέλεια, κοστούμια: Τριάδα Αρμουτίδου. Παραγωγή: «Θεσσαλονίκης Δρώμενα».

to-teleutaio-vagoni-03

vickykanellou