Το “Ουζερί Τσιτσάνης” είναι μια ταινία που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη.

9 Δεκεμβρίου, 2022

«Αν ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν εδώ ανάμεσα μας, πιστεύω θα χειροκροτούσε μαζί μας τον ταλαντούχο μαθητή του Ωδείου μας, Πλάτωνα Σταμπουλίδη, ο οποίος όπως ακούσαμε απόψε, έχει δουλέψει και πάνω σε λαϊκές μελωδίες.
Το “Ουζερί Τσιτσάνης” είναι μια ταινία που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη. Βλέποντας την νιώθεις ότι ο φασισμός αλλά και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που αποτελούν απλώς εκφάνσεις του, δεν είναι μακρινά ιστορικά φαινόμενα αλλά δυστυχώς αντανακλώνται μέχρι και στις μέρες μας.

Μέσα από την ταινία ζούμε την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης της εποχής εκείνης και έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα έναν εμβληματικό βάρδο, τον Βασίλη Τσιτσάνη. Θυελλώδεις και απαγορευμένοι έρωτες δίνουν ρεσιτάλ στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, με φόντο το ουζερί που διατηρεί στην πόλη μας, ο Βασίλης Τσιτσάνης.ouzeri-tsitsanis-02

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη είναι βασισμένη στο ομότιτλο και πολυβραβευμένο βιβλίο του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα, Γιώργου Σκαμπαρδώνη».
Απόσπασμα από τον χαιρετισμό μου και φωτογραφίες από τη χτεσινή προβολή της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης», τον χαιρετισμό του Δημάρχου μας και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, τη βράβευση και την ομιλία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ο βουλευτής της ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Κεδίκογλου, η Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών και μέλος ΔΣ της ΚΕΠΑΠ, Ευαγγελία Σακαλή-Παρασκευοπούλου, και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Άρτεμις Αγαθοκλέους.
Ευχαριστώ την Πόλυ Τογκαρίδου και τον Χρήστο Λιόδη για την άψογη συνεργασία.
Οι φωτογραφίες είναι του Πάνου Εφστράτιου.

ouzeri-tsitsanis-03

vickykanellou