Η ομιλία μου στη Βουλή ως Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Α.Π

24 Οκτωβρίου, 2022

Η ομιλία μου στη Βουλή ως Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Α.Π (Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος) του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού με Πρόεδρο τον Σάββα Αναστασιάδη, παρουσία του Δημάρχου μας και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, του Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου και Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη, των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και των Προέδρων και εκπροσώπων των πολιτιστικών και προσφυγικών συλλόγων του Δήμου μας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το Πανόραμα είναι ένα καθαρά προσφυγικό χωριό και η Διοίκηση του Δήμου μας έχει επιλέξει να αποτυπώσει στον κεντρικό τοίχο του Δημαρχιακού Μεγάρου φωτογραφία του Παλιού Πανοράματος που θυμίζει και τιμά το προσφυγικό στοιχείο.
Η Πυλαία κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν κοινότητα και καταλάμβανε μια πολύ μεγάλη έκταση… για την εγκατάσταση των προσφύγων έγιναν απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων Πυλαιωτών και έτσι οι πρόσφυγες έχουν επιδράσει ανεξίτηλα στον πολιτισμό, στην καθημερινότητα και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι ο γείτονας Τούρκος επιβουλεύεται και θα επιβουλεύεται για πάντα τα δικά μας δίκαια, δεν θα σταματήσει ποτέ την επεκτατική του πολιτική ούτε και θα σεβαστεί ποτέ κανένα Διεθνές δίκαιο και καμιά Διεθνή Συνθήκη.
Ο μοναδικός δρόμος που μας απομένει είναι της διαρκούς επιφυλακής και της ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας σε κάθε τομέα, διπλωματικό ή μη.
Παράλληλα πρέπει να ενδυναμωθεί η ασταμάτητη προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των εγκλημάτων της Τουρκίας όπως και της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων αλλά και κάθε γενοκτονίας που έχει διαπράξει η Τουρκία.
Καθήκον όλων ημών είναι να παραμείνει άσβεστη η μνήμη που κουβάλησαν από τις χαμένες Πατρίδες οι πρόσφυγες, συμβάλλοντας στη γνώση της ιστορικής αλήθειας και στη διατήρηση της κληρονομιάς του Έθνους μας.
Ο Δήμος μας στο πλαίσιο αυτό και ως περιοχή που υποδέχθηκε κατά τα παλαιότερα χρόνια πρόσφυγες από την Μικρασία, τον Πόντο και την Θράκη, τιμά την ιστορική αυτή πραγματικότητα και συμβάλει στην ανάδειξη και την συνέχιση της ιστορικής, πολιτισμικής και κοινωνικής αυτής παράδοσης.
Με την καθοδήγηση του Δημάρχου μας Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, στηρίζουμε την προσπάθεια για συνέχιση της προσφυγικής παράδοσης μέσω της ενίσχυσης των φορέων και των συλλόγων της περιοχής μας.
Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεις λευκωμάτων και βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα καθώς και εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται από το δήμο και είναι καθιερωμένες σε ετήσια βάση, δίνουμε την δυνατότητα στους προσφυγικούς συλλόγους να επικοινωνήσουν τα ήθη και τα έθιμα τους.
Λαός που δεν έχει μνήμη, δεν έχει μέλλον.

vickykanellou