«ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2021» Με ορθόδοξη κατάνυξη και σεβασμό στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

16 Ιουλίου, 2021

«ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2021»: Με ορθόδοξη κατάνυξη και σεβασμό στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ οι ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ εκδηλώσεις του ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
Ένα άλμα στο παρελθόν με μία σειρά από μουσικοθεατρικά και παραδοσιακά δρώμενα θα επιχειρήσει φέτος ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη στο πλαίσιο των τριήμερων πανηγυρικών εκδηλώσεων για τον καθιερωμένο εορτασμό του πολιούχου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Πυλαία.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εορτασμών «Πυλαιώτικα 2021» την Κυριακή 18, Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικούς δρόμους και σημεία της Πυλαίας θεατρικές δράσεις δρόμου-happenings με συμμετοχή παραδοσιακών χορευτών και μουσικών από τους τοπικούς συλλόγους. Οι δράσεις θα διαθέτουν το στοιχείο της έκπληξης και θα γίνουν σε ανύποπτο χρόνο προκειμένου με την ερμηνεία τους να μεταφέρουν τους περαστικούς πίσω στο παρελθόν.
Η γιορτή του Προφήτη Ηλία φέτος όπως και πέρσι θα γίνει κανονικά, αφού θα πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι θρησκευτικές τελετές και θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ως είθισται όλα αυτά τα χρόνια, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό. Ωστόσο λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία και προκειμένου να τηρηθούν οι υγειονομικές οδηγίες της πολιτείας για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αναβλήθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εμποροπανήγυρη με τους πάγκους των πλανόδιων μικροπωλητών και οι λαϊκές συναυλίες στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο.
«Προσαρμοστήκαμε στις ιδιαιτερότητες της εποχής και δημιουργήσαμε ένα τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα διαφορετικό, αλλά το ίδιο ζωντανό, ποιοτικό και παραδοσιακό ώστε να μη χαθεί η αυθεντικότητα της γιορτής. Σκοπός μας είναι να συνεχίσει ο δήμος μας τον πετυχημένο αυτό θεσμό που αποτελεί θύλακα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με τις φετινές εκδηλώσεις και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων μας θέλουμε να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν αλλά ταυτόχρονα η τοπική παράδοση, τα ήθη και έθιμα να μεταφερθούν σε κάθε γωνιά της Πυλαίας μας, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι» τονίζει ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Αναφερόμενος στο είδος των εκδηλώσεων ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Καπέλιος σημειώνει ότι «Σε ανύποπτο χρόνο και με την μορφή της έκπληξης οι Δημότες θα μεταφέρονται πίσω στο παρελθόν και θα ταξιδεύουν στην ιστορία της Πυλαίας. Θα συναντήσουν τους Καπουτζήδες τους φύλακες των θυρών που θα μας συστηθούν με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, θα δουν τις κοπέλες που πάνε στην βρύση για νερό. Θα ακούσουν το νταούλι το βιολί και το ούτι όπως και τότε που οι παλαιότεροι συμπολίτες μας διασκέδαζαν στον καφενέ του Βορρέα. Θα ακουστεί όμως και σύγχρονη μουσική για τους νέους γιατί η μουσική κινεί τον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα ζωντανέψουν ήθη και έθιμα της παράδοσης στις γειτονιές μας, ενώ τις νύχτες τα κεντρικά, δημοτικά και παλαιότερα κτίρια μας θα μας πουν την ιστορία τους. Σας προσκαλούμε και σας ζητούμε να μείνετε όλοι συντονισμένοι για ένα διαφορετικό εορταστικό ταξίδι».

pilaiotika-2021-02

vickykanellou